Јас се викам Ши Хенг Jinин

Со светско име Рајнер Дејхле

И, ако го сакате вашиот нов мајстор на Чан. Господар на Чен мора да биде како будилник, како алармот што нè ringsвони наутро. Тој треба да ни помогне да се „разбудиме“, укажувајќи на точка со својот испружен прст.

Начинот на кој се игра животот, јас никогаш не сакав да бидам будистички господар, зошто јас?

Сепак, длабоко во себе, знам дека можам, мора и не поинаку, да ја исполнам оваа задача.

Пред повеќе од 30 години отидов во Кина, во светски познатиот храм Шаолин, будистички манастир во провинцијата Хенан. Таму живеев долго време со монасите на манастирот, се дружев, научив кунг фу и стапив во контакт со учењата на Буда.

Кога игуменот Ши Јонг Ксин ме праша да го пронајдам Храмот Шаолин Германија во 2000 година, духот на големиот учител ми се приближуваше и се приближуваше.

Добриот мајстор на Чан, како кромид, може да отстрани еден слој од личноста на стариот човек по друг, да ја донесе темата „просветлување“ повторно и повторно, и да помогне по будењето.

Јас би сакал да бидам вашиот будилник, вашиот аларм, човекот кој ве придружува кога ќе се разбудите.

Вашиот господар, вашиот учител, вашиот придружник на патувањето, вашиот пријател.

Будизмот во нова облека

Тоа беше долг процес што ме натера будист.

Не можете да кажете дека тоа се случило преку ноќ.

Во мојата младост немав интерес за учење на Буда, само можев благо да се насмевнам на луѓето кои зборуваа за карма, просветлување или повторното раѓање.

Кунг-фу ја направи филозофијата на светиот човек сè повеќе и повеќе позната, но јас не ја сфаќав сериозно. Но, повеќе и повеќе ме интересираа неговите ставови, мирниот и мирен пристап кон животот ме натера да сакам повеќе.

Моите обиди да се читам во будизмот исто така не беа успешно. Или најдов стари текстови, напишани на одамна јазик, не лесен за читање и тешко разбирлив, или најдов многу историски, историски разгледување.

Најдов само најјасни зборови за суштината на неговото учење, просветлување. Знам зошто денес. Самиот Буда никогаш не оставил водич за будење и затоа што повеќето од писателите на тие списи никогаш не доживеале просветлување.

Без искуства со просветлување, сепак, текстовите за будизмот не треба да се пишуваат. Кога се појави мојата биографија „Шаолин-Рајнер“ во 2019 година, многумина ме прашуваа: „Рајнер, зошто не ги ставаш мислите на хартија“?

Како адвокат, не ми е тешко да пишувам стихови, но дали пишувам за учењата на Буда?

Со мали сомнежи се согласив и вака се создаде мојот блог, кој стигна до милиони луѓе за многу кратко време и сега може да се прочита на над 160 јазици ширум светот.

Според мене, будизмот не е религија, тој е филозофија и светоглед.

Буда никогаш не се чувствувал како Бог, тој експлицитно рекол дека не треба да му се поклонува. Тој ги советувал своите следбеници да бараат просветлување.

Будизмот во секојдневниот живот

Будизмот во секојдневниот живот значи да се биде внимателен во секојдневниот живот.

Јас, Рајнер Дејхл, сум првиот признат германски Шаолин и го основав Шаолин Темпел Дојчланд во Берлин и ја насочував долги години.

Ја објаснувам природата на будизмот Чан (Зен) на едноставен и разбирлив начин; различните начини на секојдневна пракса се примерни и лесни за разбирање.

Мојата нова книга сега е во продавници!

Моите пријатели

hr

Би сакал да им се заблагодарам на сите мои пријатели и познаници кои ме придружуваа низ мојот живот и ги следев до денес. Овие се: Моите родители и ќерка, мојот господар Ши Јан Ziи, игуменот Ши Јонг Ксин, Таема, Та, Тјан Тјан и FHY, Georgорџ, Ролф Лим, Карстен Ернст, Ши Хенг Зонг, Мелена, Карстен Ромер, Јан Р, Бин, Хајнц, Јанис, Луфт, Михаил, Питер, Ами, Тиен Си, Стефан Хамер, Андре Мевис, Били, Трауди, Рајнер Хакл, Хурц, Романо, Мартин, Ешли, Др. Нешто Посебна благодарност им одам на мојот пријател Карл Кронмулер, кој ја започна целата работа со книгата Шаолин-Рајнер и Свен Бутеман, кој ме турка бескрајно да почнам да пишувам за оваа страница.

Ши Јонг Ксин

Ши Јонг Ксин

Храмот Абот Шаолин Кина

Ши Јан Зи

Ши Јан Зи

Виш мајстор Шаолин храм Велика Британија

Ши Хенг Зонг

Ши Хенг Зонг

Храмот на игуменот Шаолин Кајзерслаутерн

Ши Хенг Ји

Ши Хенг Ји

Главен мајстор на храмот Шаолин Кајзерслаутерн

Мојот господар Ши Јан Зи

Ironелезниот монах

Средбата со Јан Ziи многу ми го промени животот. Кога разговарав со него во манастирот во тоа време, не знаев какви огромни промени би имал за мене овој краток момент. Денес Ши Јан Зи го води храмот Шаолин во Англија во име на преподобниот игумен Ши Јонг Ксин. Шифу (мајстор) Ши Јан Зи, е еден од средношколците на игуменот и водечки мајстор на Гонг Фу, меѓу 34-тата генерација монаси на Шаолин. Ши Јан Ziи се школувал на Воениот уметност колеџ во Шаолин во 1983 година и стана директен студент на игумен Ши Јонг Ксин во 1987 година.

Избегнување на сето зло, создавање на сето добро, прочистување на сетилата. Ова е постојаната носија на Буда.

hr

Значи, будизмот не учи одговорност, ни покажува дека ние сме целосно одговорни за она што го правиме и за она што не го правиме и не можеме да обвинуваме никој друг за тоа; дека треба да ги постигнеме работите преку сопствена сила и напор. Буда ни покажува начин, но ние мора да го одиме сами.

SHI HENG ZONG, Shaolin Rainer, SHI HENG YI

Вести

ПОСЛЕДНИ ПРИКАЗНИ ОД БЛОГОТ

Господар Ши Јан Ји:

КОЈ СЕ?

Не можам да судам дали мојата приказна е интересна за вас.

Livedивеев и постоев, прифаќав предизвици, очајни, но секогаш се мачев до нозе. Повторување не е можно. Не сакам да го кријам фактот дека сум горд на нешто. Можеби, исто така, можете да чувствувате позитивни работи тука и да ги однесете со вас во мислите.